Reklama
Reklama

Smakują jak szarlotka z patelni. Szybkie i proste placuszki nie tylko dla dzieci

Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę słodkim śniadaniem? Jeśli tak, to koniecznie przygotuj placuszki z patelni, które smakują jak szarlotka. Ich głównym składnikiem są jabłka i serek wiejski. Mają zatem dużo białka, a więc sycą na długi czas. Można je jeść zamiast owsianki czy kanapek.

Niestety nie wszyscy mają czas na przygotowywanie wymyślnych dań śniadaniowych. Właśnie dlatego przedstawiamy przepis na szybkie i proste placuszki z patelni a'la szarlotka dla tych najbardziej zabieganych. Pokocha je cała rodzina, nie tylko dzieci. 

Składniki na placuszki z patelni

Placuszki z jabłkami to połączenie jabłka, serka wiejskiego i przypraw, których również używamy do tradycyjnej szarlotki. Oczywiście nie może też zabraknąć produktów kuchennych, najczęściej używanych do smażenia placków. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia placuszków z patelni? Oto dokładna lista produktów:

  • 200 g serka wiejskiego;
  • 6 łyżek mąki krupczatki;
  • 2 jaja;
  • 1 jabłko;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1 łyżka miodu;
  • 1 łyżka oleju;
  • przyprawy: 0,5 łyżeczki cynamonu, odrobina kardamonu.

Możesz dodać do ciasta więcej cukru lub miodu, jeśli chcesz, żeby placuszki były jeszcze słodsze. Smażymy je na oleju lub maśle. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Wrzuć ten nietypowy składnik do racuchów zamiast jabłek. Rodzina będzie prosić o dokładkę 

Prosty przepis na placuszki z patelni

Przygotowanie placuszków z patelni zaczynamy od ubicia na sztywno białek z cukrem. Potem dodajemy żółtka, serek wiejski, miód oraz olej. Wszystkie składniki krótko miksujemy. 

W kolejnym kroku ścieramy jabłko na grubych oczkach i dorzucamy je do reszty składników. Dosypujemy też cynamon i kardamon. Następnie powoli dodajemy mąkę i mieszamy tak, aby powstała gęsta masa. 

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z jednej i drugiej strony, do uzyskania złotego koloru. Podajemy je z owocami np. z bananami, truskawkami lub borówkami. Dobrze smakują również z cukrem pudrem, syropem klonowym, masłem orzechowym albo jogurtem naturalnym. 

Te placki możemy zamrozić i zjeść w inny dzień na śniadanie. Musimy jedynie po ostygnięciu schować je do szczelnego pojemnika, który następnie wstawiamy do zamrażarki. Placuszki rozmrażamy w temperaturze pokojowej i później podsmażamy na patelni. 

Zobacz też:

Myjesz truskawki w ten sposób? Przeczytaj, a więcej tego nie zrobisz

​Sałatka, która idealnie pasuje do grilla. Znika szybciej, niż kiełbasa

W ten sposób szybko zamarynujesz mięso na grilla. Będzie kruche i aromatyczne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski | śniadanie