Reklama
Reklama

Myjesz truskawki w ten sposób? Przeczytaj, a więcej tego nie zrobisz

Sezon na truskawki zbliża się wielkimi krokami. Już teraz są łatwo dostępne w wielu miejscach, kusząc swoją soczystością i smakiem. Zanim ponownie zagoszczą na naszych stołach, warto dowiedzieć się, jak prawidłowo myć te owoce. Okazuje się, że sporo osób popełnia przy tym błąd. Podpowiadamy więc, jak w jaki sposób umyć truskawki, aby skutecznie usunąć z nich zanieczyszczenia.  

Dla wielu osób truskawki to ulubione owoce, na które oczekują z wytęsknieniem. Nic w tym dziwnego, ponieważ zachwycają aromatem i przyjemnym smakiem. W dodatku są dobrym źródłem witamin. Warto jednak mieć na uwadze, że nawet te kupowane u sprawdzonego dostawcy mogą nie być w pełni wolne od zanieczyszczeń. Jak więc prawidłowo myć truskawki, aby móc rozkoszować się nimi bez obaw?  

Zazwyczaj umycie truskawek pod bieżącą wodą to za mało  

Mycie owoców wydaje się być prostą czynnością. Rzeczywiście tak jest, jednak należy przy tym pamiętać o kilku kluczowych aspektach. Najczęściej w tym celu używa się wyłącznie bieżącej wody. Niestety może okazać się to niewystarczające.  

Sama woda to za mało, aby móc uporać się z zanieczyszczeniami, które stanowią zagrożenie dla zdrowia. W pierwszej kolejności na myśl przychodzą pestycydy, o których w ostatnim czasie dużo się mówi. Są one środkiem ochrony roślin, jednak dla zdrowia człowieka stanowią zagrożenie.  

Oprócz tego woda może nie poradzić sobie z wszelkimi bakteriami, które znajdują się na tych owocach. Wobec tego, jeśli do tej pory twoje mycie truskawek polegało na wysypaniu ich na sitko i przepłukaniu pod bieżącą wodą, czas to zmienić.  

Zobacz również: Gotujesz w ten sposób kalafiora? Nieświadomie pozbawiasz go wszystkich witamin

Jak prawidłowo myć truskawki?  

Jeśli chodzi o mycie truskawek, bieżącą wodę warto zamienić na roztwór wody w octem. Dodatkowo dobrze postawić na roztwór wody z sodą oczyszczoną. W taki sposób można skutecznie pozbyć się bakterii, grzybów, a także pestycydów. Dzięki myciu w ten sposób zyskasz pewność, że owoce nadają się do bezpiecznego spożycia.  

Tak więc po zakupie truskawek warto przygotować roztwór wody z octem w proporcji 3:1. Następnie należy namoczyć w nim kupione owoce i pozostawić tak na około 5 minut.  

Po tym czasie dla wzmocnienia efektu można przygotować roztwór wody z sodą oczyszczoną, stosując łyżeczkę sody na litr wody. Po pozostawieniu na kolejne 5 minut wystarczy truskawki przepłukać wodą i osuszyć ręcznikiem.  

Mętna woda po umyciu truskawek w przygotowanych roztworach oznacza, że obecne na nich były pestycydy. Przed przystąpieniem do czyszczenia tych owoców warto pamiętać, aby nie pozbawiać ich szypułek. Umyte truskawki można przechowywać w lodówce maksymalnie 2-3 dni. 

Zobacz też:

Ciasto z truskawkami bez pieczenia. W sam raz na rodzinne spotkanie

​Zrób te ogórki zamiast kiszonych. Nawet teściowa poprosi o dokładkę

​Nietypowe tiramisu na gorące dni. Ten przepis kochają Włosi

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | zdrowe żywienie