Reklama
Reklama

Sałatka grillowa, która w mig znika z talerza. Nietypowy składnik robi robotę

Wielkimi krokami zbliża się sezon na grillowanie. Na majówkę wiele osób zaplanowało plenerowe spotkania z bliskimi. Warto już teraz pomyśleć o menu na grilla. Oprócz kiełbasy, kaszanki czy karkówki z rusztu polecamy przygotowanie sałatki z nietypowym składnikiem. Wszyscy będą zachwyceni jej smakiem.

Na grilla warto przygotować sałatkę łączącą w sobie różne smaki. Co powiesz na taką, która będzie trochę kwaśna, nieco słodka, orzeźwiająca i chrupiąca? To wszystko ma sałatka z selera naciowego z winogronem i nietypowym składnikiem, jakim są orzechy włoskie lub migdały. Idealnie komponuje się z grillowanym mięsem. Można też jeść ją jako codzienną przekąskę. Sprawdź dokładną listę składników i prosty przepis

Składniki na sałatkę z selerem naciowym i winogronem

Według nas idealna sałatka na grilla powinna łączyć słodycz z kwasowością, stąd połączenie winogrona i jabłek. Z kolei wyrazistości nadaje seler naciowy, zrównoważony dawką kremowego majonezu. Najlepsza jest jednak jej chrupkość spowodowana nietypowym dodatkiem w postaci orzechów włoskich lub migdałów

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia sałatki z selerem naciowym i winogronem? Oto dokładna lista:

  • 6 łodyg selera naciowego;
  • 3 kwaśne jabłka (najlepiej odmiana "szara renata" lub "Boskoop");
  • 1 kiść winogron;
  • kilka orzechów włoskich lub migdałów;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • majonez;
  • przyprawy: sól, pieprz. 

Jeśli chcemy więcej zieleniny, to opcjonalnie możemy dorzucić też mix ulubionych sałat

Jak zrobić sałatkę z selerem naciowym i winogronem? Prosty przepis

Przygotowanie sałatki z selerem naciowym i winogronem jest szybkie i proste. Wystarczy poświęcić kilka minut. Jak zatem zrobić idealną sałatkę na grilla?

Na początek należy umyć seler naciowy i pokroić go w kostkę. To samo robimy z jabłkami. Możemy, choć nie musimy obierać ich ze skórki. 

W kolejnym kroku kroimy także winogrona i dorzucamy orzechy włoskie lub migdały. Na koniec łączymy wszystkie składniki, mieszając je z sokiem z cytryny i majonezem, doprawiając solą i pieprzem według uznania. 

Tak przygotowaną sałatkę z selerem naciowym i winogronem wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje, gdy jest schłodzona. 

Zobacz też:

W ten sposób szybko zamarynujesz mięso na grilla. Będzie kruche i aromatyczne

Kupujesz masło bez laktozy? Katarzyna Bosacka nie ma dla ciebie dobrych wiadomości

Wrzuć tę rybę na grilla. Jest smaczna i prawie nie ma ości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | sałatki | warzywa